headerimage

Het is fijn om samen te werken met mensen, om verbeteringen te zien, om te merken dat iemand zichzelf overstijgt. Ik heb hier mensen van tachtig die oefeningen doen waar een vijftiger nog moeite mee zou hebben. Dat is geweldig!

quote

Mensen helpen bij hun herstel

Nadat ik was uitgeloot voor geneeskunde, kwam ik bij fysiotherapie terecht – aan de Hogeschool Enschede. Daar was ik er meteen heel enthousiast over: je helpt mensen bij het herstel van een lichamelijke klacht en ook inhoudelijk bleek het vak uitgebreid en diepgaand. Genoeg om een leven lang interessant te blijven. Kortom, al tijdens de studie wat ik helemaal ‘om’. Direct na mijn studie kon ik terecht op de praktijk waar ik stage had gelopen. Ik deed de vervolgopleidingen arbeidsfysiotherapie en sportfysiotherapie en kon in 2012 een praktijk overnemen.

Vakkennis en mensenkennis

Een goede fysiotherapeut heeft, naast vakkennis, vooral veel mensenkennis. Je moet loepzuiver zijn in je diagnose. En vervolgens moet je kunnen inschatten wat een patiënt verwacht en kan doen. Je moet inspelen op de behoeftes van de patiënt. Die heeft een doel in zijn of haar hoofd. Het is aan de fysiotherapeut om het pad te ontwerpen naar die doelen toe.

Je krijgt er energie van

Ik doe dat veelal spelenderwijs. De behandeling sluit altijd aan bij de patiënt. Een door de wol geverfde sporter heeft een ander programma nodig dan een oudere man die nauwelijks meer beweegt. Ook al hebben ze dezelfde klacht, de handeling en het resultaat verschillen aanzienlijk. Waarbij we speciale aandacht hebben voor de mensen die net beginnen met een actief leven. Tenminste, dat is wel een van de doelen. Met de behandeling wil ik je ook een beetje enthousiast maken voor bewegen, conditie en soepele, sterke gewrichten. Zodat je ook na de behandeling met lezier blijft werken aan je lichamelijke gezondheid.

Contact na de behandeling

Dat doe ik niet alleen met enthousiasme, ik zie je graag na de behandeling terugkomen – bijvoorbeeld in kleine groepen. Zo blijf je gemotiveerd om te bewegen, je doet dat onder begeleiding en dat voorkomt blessures door het verkeerd uitvoeren van oefeningen bijvoorbeeld. En omdat je het in groepsverband doet, motiveer je ook elkaar.

Verdieping en vernieuwing

Naast het contact met mensen en het samenwerken aan herstel, blijft het vak me inhoudelijk boeien. Zeker nu vernieuwingen en nieuwe inzichten aan de orde van de dag zijn. Het vakgebied is in beweging. En ik vind het belangrijk om mee te bewegen. Ik ben daarin kritisch, informeer me grondig en voer innovaties door als ze blijken werken. Ja, ik vind vernieuwing wel belangrijk. Nieuwe technieken en methoden waarmee we werken zijn ondermeer: dry needling, flos-technieken waarbij je je met meter-lange elastische banden bind en dan 60-seconden-oefeningen doet, en functioneel trainen. De betrokkenheid is groot, als je op vakantie gaat, krijg je oefenschema’s mee.

Werken met sporters

Op de praktijk begeleid ik veel sporters. Dat is een leuke en uitdagende groep patiënten met specifieke vragen en doelen. Met sporters kun je wat meer en moet je ook wat meer. Naast de klacht, train je de hele keten. We werken aan prestatieverbetering, beweegverbetering en herstel natuurlijk. In de regel is het geen probleem om sporters aan het trainen te krijgen. Veel lastiger is het om ze af te remmen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een sporter stiekem over de grens gaat en beteuterd een week later met pijnlijk gewricht op de praktijk komt.

Trots en enthousiast

Mijn werk is, hoe zal ik het zeggen, ‘plezierig’. Het is fijn om samen te werken met mensen, om verbeteringen te zien, om te merken dat iemand zichzelf overstijgt. Ik bedoel, ik heb hier mensen van tachtig die oefeningen doen waar een vijftiger nog moeite mee zou hebben. Dat is gewoon geweldig.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

Bekijk ook

Top